Benvolgudes famílies!
Des de el mes d’octubre la comissió de menjador del Consell escolar va posar el marxa una primera acció que respon als principis d’alimentació saludables. Vam canviar el iogurt ensucrat de la marca Danone al iogurt sense sucre de la marca La Fageda. En aquest article us volem explicar els avantatges d’aquest canvi sobretot a nivell d’hàbits saludables però també a nivell de compromís social.
Primer de tot us volem situar, explicant-vos que les decisions que es prenen en la comissió de menjador del Consell escolar son fruit del treball de la comissió del temps del migdia de l’AMPA d’una banda i d’altres actors de la nostra comunitat educativa per l’altra.
La Comissió està formada, per tant, per representants de l’AMPA, un representant del mestres, la direcció de l’escola i la persona responsable dels serveis de menjador.
Si ens adintrem en els motius que vam produir el canvi del producte, us hem de recordar que cada any els nostres menús venen avaluats pel PReMe : programa de revisió de menús escolars de l’Agència de salut publica de la Generalitat de Catalunya. Arrel de la valoració ens fan algunes recomanacions que, fins ara, hem intentat portar a terme durant l’any següent.
Una d’aquestes, entre altres, era la de la substitució del iogurt ensucrat per un sense sucre. Vista la facilitat, a nivell de proveïdors, en poder efectuar aquest canvi, ho vam posar en marxa immediatament al començament d’aquest nou curs escolar.
No cal dir-vos que a nivell d’hàbits saludables i nutricional el iogurt sense sucre té tota una sèrie d’avantatges. De totes maneres us facilitem uns articles que us donaran informació que creiem rellevant al respecte.
– Els lactis, a estudi
– ¿Yogur natural o azucarado?
– ¿Juan Llorca: “En los comedores escolares importa más que el niño coma a que coma calidad”
En tercer lloc us volíem fer un petit incís pel que fa la petita contribució que constitueix aquest canvi en el compromís social.
Com molts sabeu La Fageda (marca del iogurt) té darrera un projecte social i d’inclusió molt potent i que estem molt orgullosos de poder promocionar.
Per més informació mireu aquest documental.
Finalment us donem les gràcies per acompanyar-nos en aquest canvi que, com és obvi, està costant esforç i paciència tant els infants com a les monitores i monitors del menjador. Creiem que com a famílies podem encoratjar els nostres fills i filles a acceptar el canvi per a millor. Confiem que a poc a poc totes ens acostumarem!
Apa, bon profit!
9 de novembre de 2018 at 18:48
Benvolgudes, per endavant vagi que em sembla fantàstic introduir una dieta més saludable al menjador, i que comprar la fageda és una aposta social que comparteixo. Ara bé, posar un iogurt sense sucre no em sembla ni necessàriament educatiu, ni dieteticanent millor. El sucre que han de reduir els nostres fills i filles es el de la brioixeria industrial i begudes ensucrades. Donar iogurts sense sucre, quan pocs adults amb bons hàbits alimentaris el prenem així, em sembla absurd, i difícil de justificar davant de nens i nens amb suficient capacitat crítica. No entenc que no es pugui repartir una mica de sucre a granel controlant la mesura amb què se serveixin. Potser complica la logística, però ningú no ha dit que generar bons hàbits hagi de ser fàcil.
13 de novembre de 2018 at 08:55
Es que repartir azúcar no es un bon hàbit, según mi humilde opinión.
13 de novembre de 2018 at 09:19
És que repartir sucre no és un hàbit ni saludable ni bo.
10 de novembre de 2018 at 15:30
En lo que respecta al tema del azúcar en el yogur, no compartimos para nada una acción tan drástica, por bien intencionada que esta sea.
¿De verdad pensamos que el problema a del exceso de azúcar son las dos cucharadas que le ponemos al yogur? Más bien debeíamos mirar a otros productos como las chucherias, bolleria industrial o bebidas azucaradas, alimentos totalmente prescindibles y que son responsabilidad de la familia dar o no a sus hijos o bien regular en que medida y control se dan.
En todo caso imponerlo como algo a todo el mundo nos parece cuanto menos cuestionable, porque algunos de nuestros hijos e hijas dejarán de tomar, en el comedor, un producto saludable como el yogur.
Que tenemos que ser conscientes que este alimento lleva azúcar, de acuerdo. Que hay niños y niñas a las que les gusta el yogurt sin azúcar, pues perfecto que se le den de este tipo, pero que impongamos que a los que no les gusta la acidez del mismo, se la tenga que tomar y acostumbrarse pues para nada, en muchos casos lo que harán es aborrecerlo.
Creo que cada familia deberiamos tener como mínimo el poder de decidir en qué alimentos distribuimos la cantidad de azúcar adecuada para una dieta saludable y que esto no nos venga impuesto. Y digo impuesto porque cuando hemos ido a preguntar sobre la posibilidad de qué a nuestra hija le dejasen poner azúcar en el yogur ( es del poco azúcar añadido que toma) nos han dicho que no era
posible.
Entiendo que haya padres que prefieran que sus hijos tomen el yogur sin azúcar y que esto debería respetarse de la misma forma que debería respetarse la opción contrarío algo que en estos momentos se está negando.
12 de novembre de 2018 at 23:55
Benvolguts,
Discrepo profundament. De veritat parlem d'”imposició”? És a dir, fins ara s’havia imposat el iogurt ensucrat als infants que arribaven a l’escola sense haver-lo provat mai… és això?
S’imposen les llenties? El pebrot? L’enciam? El tomàquet? La pastanaga ratllada? El peix arrebossat? Quants infants arriben a casa dient que aquell dia han menjat alguna cosa que no els ha agradat?
Crec que és la nostra obligació com a famílies vetllar perquè els nostres infants tinguin la millor dieta possible al menjador de l’escola i fer costat a les accions que vagin en aquesta línia. Reduir al màxim el consum de sucres entenc que és beneficiós i saludable, així com menjar llegums, fruites i verdures, o reduir també el consum de carns vermelles.
Tot el meu suport a aquesta iniciativa i les futures que vagin en aquesta línia.
10 de novembre de 2018 at 17:46
Genial canvi. Les propietats del iogur ,amb el sucre es perden. I tot es acostumar-se. Moltes gràcies
13 de novembre de 2018 at 08:25
Hola!
La verdad es que no entiendo el debate. Quiero decir que obviamente cada uno tiene derecho a dar su opinión, pero en algo como el menu de un comedor escolar de una escuela publica, que se rige por directrices de Generalitat, no entiendo de que sirve.
El cambio, por lo que se comenta en el articulo, se ha hecho porqué antes se hacia mal. Y la constatación que se hacia mal viene de todos unos estudios de alimentación saludable. O sea que para mi, que no soy experta en alimentación, no hay nada que debatir.
En la mayoría de coles se sirve este tipo de yogurt, sin azucar. No es nada raro, al contrario.
El unico azúcar presente en el menú del cole era el del yogurt, o sea el unico se podia eliminar. Ni chuches ni bolleria, por suerte, se sirven a nuestros niños y niñas. Para esto ya estan los padres y madres, abuelos y abuelas y los anuncios repletos de productos con mucho azúcar.
En fin, MUCHAS GRACIAS PARA CUIDAR LA SALUD DE NUESTROS HIJOS Y HIJAS!!