Estimades famílies,
El dijous 14 de desembre de 2023, vam tenir el plaer d’acollir a Anna Ramis, experta en educació i formadora de mestres i famílies, per a una xerrada sobre l’impacte de les pantalles en el desenvolupament infantil i consells pràctics i recursos davant el repte de criar en un entorn cada cop més digital.
Què sabem sobre els efectes de les pantalles?
Al voltant de l’any 2018, va començar a créixer la preocupació entre mestres i famílies per l’augment de nens i nenes “inquiets” que perden ràpidament l’interès en les activitats. Per aquestes dates van començar a aparèixer estudis longitudinals d’alta qualitat que mostraven una correlació clara: els infants molt exposats a pantalles tenen desavantatges en habilitats lingüístiques i motrius, incloent la motricitat fina.
Des d’aleshores s’han acumulat estudis que demostren diversos impactes negatius d’estar moltes hores davant les pantalles:
1. Impaciència: Estar exposat a material audiovisual ràpid crea intolerància a la realitat més lenta. El cervell dels infants és molt plàstic i s’acostuma a estímuls com la velocitat, el so i els colors brillants. Això pot portar a una impaciència quan no estan exposats a aquests estímuls, manifestant-se en inquietud, queixes i moviment constant.
2. Addicció a la dopamina (l’hormona del plaer): Les pantalles poden crear una dependència de la gratificació instantània obtinguda a través de xarxes socials o videojocs. Sovint es frustren i s’enrabien quan els retirem els dispositius. Aquestes reaccions són més pronunciades en infants perquè encara estan desenvolupant el lòbul prefrontal, essencial per a l’autocontrol.
3. Sedentarisme: L’exposició prolongada a les pantalles sovint condueix a un estil de vida sedentari, amb conseqüències com males postures i obesitat infantil. S’han disparat també els problemes de visió.
4. Desenvolupament emocional i relacional: Els infants que passen moltes hores davant les pantalles tenen més dificultats per gestionar conflictes i emocions perquè sovint quan hi ha un problema se’ls ha ofert pantalles per a distreure’ls i ham practicat menys les habilitats emocionals i socials. També, si els pares i mares estan sovint pendents del mòbil i les pantalles, la qualitat del vincle amb els pares disminueix.
Consells per a les Famílies
És un repte criar en un món digitalitzat, però a grans problemes, grans solucions! L’Anna ens va oferir moltes recomanacions pràctiques:
1. No usem les pantalles als àpats ni com a distracció, però sí per crear: Els àpats són un moment privilegiat per parlar. Ocasions com viatges llargs o transport públic, etc. són moments fantàstics per practicar l’observació o la fantasia. Intentem evitar l’ús de pantalles per q consum passiu però podem encoratjar l’ús per a activitats creatives. Per exemple podem crear aplicacions o contingut digital divertit.
2. Limitar el temps de pantalla i establir espais d’ús: És important establir límits clars sobre el temps que els nostres fills i filles passen davant les pantalles. Això inclou establir controls parentals i assegurar-se que els dispositius s’apaguin a una hora determinada de manera automàtica per a garantir suficient temps de descans. Mantinguem els dispositius en espais comuns de la casa, no a les habitacions, per fomentar la interacció familiar i el control parental. Cal que els i les menors tinguin clar que els dispositius són familiars i que un mal ús pot portar a retirar-los.
3. Educació consistent i a través de l’exemple: Com a pares i mares, hem de ser models a seguir. Això significa no només limitar el temps de pantalla dels nostres fills, sinó també el nostre, i explicar als nostres infants com gestionem problemes que ens arriben per via digital. Per exemple, si rebem un missatge de WhatsApp que ens emprenya els podem dir: “he rebut un missatge que m’ha posat nerviosa, però no el contestaré fins demà, perquè si contesto ara puc dir coses feridores i el que està escrit ja queda per sempre.”
4. Comunicació oberta i mode confiança: Ser accessibles, honestos i donar amor incondicional. No podem assumir que els nostres fills i filles no estaran mai exposats a riscos, sinó que els hem d’explicar què han de fer en determinades situacions. Per exemple si descobrim que ha consumit pornografia, no té sentit enfadar-nos perquè ens han decebut, sinó que cal parlar-ne i reaccionar amb empatia.
Un principi general, és que “En qüestió de nens i pantalles, lo còmode surt car.”
Què hem de fer si els nostres infants ja hi estan molt enganxats/des?
Primer de tot, cal aplicar-nos molta auto-compassió. Totes les famílies desitgem que els nostres infants estiguin sans i feliços i fem el que podem amb la millor intenció. Fa un temps no sabíem tant com ara sobre els efectes negatius de les pantalles i ara sí tenim molta informació.
Fins als tres o quatre anys, amb una setmana de no fer servir en absolut les pantalles es “reseteja” el cervell dels infants. Podem aplicar un pla de xoc de privació total, sempre donant alternatives agradables.
A partir dels quatre anys, és més difícil retirar pantalles de cop. Es poden retirar de manera progressiva. No cal donar-los explicacions molt complicades i podem ser sincers, dir “és que això és dolent per tu i abans no ho sabia i ara sí que ho sé. Sé que t’agrada, ho sento”.
A mesura que es fan grans: Com més creixen, més important és intentar parlar també amb el nostre entorn, sobretot amb els pares i mares dels amics i amigues dels nostres fills i filles per a intentar, en la mesura que es pugui, pactar criteris semblants. Són molt potents les iniciatives comunitàries i els pactes entre famílies.
I com a societat? S’hauria de donar més recursos a les famílies. Hi hauria d’haver més recerca i s’hauria de regular la publicitat. I molt més, per això és tant positiu que ara hi hagi molt debat social.
Cinc recursos per aprofundir:
Un bon recurs és la web www.empantallados.com
Plan Digital Familiar de l’Associació Espanyola de Pediatria, es pot personalitar
Guia per a Famílies Cruels i Malvades de SOM Connexió
Així doncs, hi ha molt a fer! Si et vols unir a la Comissió Digital de l’escola, et pots afegir al grup de whatsapp: https://chat.whatsapp.com/JGjPQNpBrnU2IkBx7hgV74
Comissió Digital
Deixa un comentari