Famílies, ja sabeu que portem una tardor moguda amb una reivindicació molt important a nivell d’escola que és la de la pacificació del carrer d’Entença. Un projecte que com a AMPA del Joan Miró vam presentar als Pressupostos Participatius, juntament amb l’AVV Eixample Esquerra, l’AFI Entença, l’AFA Xirinacs i la llar d’infants Àgora, i que va resultar seleccionat. La idea escollida permetia treure un carril de circulació davant de les escoles, fer-hi espai d’estada pels infants i, en els altres trams, crear un carril de serveis.

Un any i mig després, què ens trobem?

Doncs que la pacificació d’Entença s’està fent a mitges i no com s’havia pactat, sobretot en el tram que va de Gran Via de les Corts Catalanes fins al carrer de Consell de Cent. És a dir, el tram que afecta directament la nostra escola. Per això hem signat un manifest conjunt amb tots els promotors del projecte, que ha tingut força ressò a nivell de mitjans de comunicació.

Al juliol havia de començar una urbanització provisional per treure ja un carril de circulació, pintar-lo de diferent color a terra i instal·lar-hi aparcaments de bicicletes. No era el que nosaltres havíem demanat però sí que era un primer pas i ens assegurava començar el curs escolar amb menys trànsit i soroll davant l’escola. Diàriament pugen per davant del centre 26.000 vehicles i aquesta dada és insostenible molts mesos més.

Però ni al juliol, ni a l’agost, ni al setembre… les obres encara no han arribat i l’Ajuntament assegura que la pacificació provisional no es concretarà fins el gener. Ara acaba l’exposició pública del projecte i ja podran licitar les obres. Com a AMPA haurem de lluitar perquè al gener ja hi hagi un carril menys davant l’escola i que no hi hagi un nou retard. No volem més enganys i hem de continuar fent pressió per aconseguir una pacificació definitiva.

I el projecte definitiu quan arribarà?

L’Ajuntament assegura que el projecte definitiu per pacificar el tram del carrer d’Entença de davant de la nostra escola arribarà abans d’acabar el mandat (recordeu que hi ha eleccions municipals al maig). Un cop s’activi la urbanització provisional del nostre tram, en teoria, s’ha de començar a treballar ja en la pacificació definitiva, que haurà de tornar a passar per exposició pública i que també s’haurà de licitar.

El projecte definitiu inclou ampliar la barana de protecció (que ara mateix tenim davant del xamfrà de l’escola), col·locar-hi mobiliari urbà i zones de joc infantil, a banda de mantenir l’aparcament de bicicletes. Es tracta d’una obra molt més completa que la provisional i que ens permet protegir molt millor el nostre centre escolar i, en definitiva, els nostres infants. No tenim gens clar que a l’abril puguem disposar ja de la zona acabada i, per tant, haurem d’estar molt pendents del que pugui passar i manifestar-nos, de nou, arribat el moment.

Què passa amb el primer tram del carrer d’Entença?

La pacificació del carrer d’Entença, entre la Gran Via i el carrer de la Diputació, de moment no tirarà endavant i va per llarg. Les obres d’ampliació dels FGC a la plaça d’Espanya afecten directament la circulació d’autobusos per aquest tram, que es doblen i desvien pel carrer de la Diputació (pel davant de l’escola, també). Aquests treballs són de mínim 5 anys, segons el projecte de FGC presentat aquesta setmana. Unes obres que afectaran, per cert, una tercera part del parc de Joan Miró (espai públic que com a famílies també perdrem).

Ja veieu que venen mesos de lluita compartida. Per això us animem a participar als diferents talls de carrer que hem programat (el proper aquest divendres 2 de desembre). Estiguem alerta davant properes convocatòries. Hem de pressionar conjuntament per aconseguir un entorn més segur i menys contaminat pels nostres infants. Ens hi juguem massa!