El passat 14 de novembre va venir a l’escola a fer-nos una conferència en format taller sobre Nutrició Saludable el Dr. Cristian Didier.
El Dr. Cristian Didier és el nutricionista i dietista responsable de la supervisió i validació dels menús que oferim als nostres infants a l’escola.
El Cristian ens va explicar els criteris relacionats amb l’elaboració i revisió del menú escolar, tenint en compte les necessitats nutricionals de cada infant segons la seva edat, els criteris mediambientals, prioritzant l’ús d’aliments frescos, de temporada i de proximitat.
Al final d’aquesta publicació us compartim la presentació de la xerrada.

Proteïnes d’origen animal i vegetal

El Cristian ens ha explicat com afegir proteïna a l’alimentació sense recórrer a la carn, consumint més ous, lactis, llegums o altres aliments com el seitan. A la diapositiva 28 de la presentació podeu veure una representació de com equilibrar la ingesta de proteïna tant d’origen animal com vegetal.
I destaca que actualment la ingesta de proteïnes és coberta i en molts casos excedeix la recomanació en població general.

Alimentació familiar: els menjars a casa

El Nutricionista també ens ha donat pautes per complementar adequadament l´alimentació a casa. Els punts que podem destacar:

  • Afegir verdures i hortalisses als sopars
  • Consumir aliments integrals
  • Triar, preferentment, la fruita fresca com a postre
  • Prioritzar l’ús d’oli d’oliva verge
  • Aigua com a beguda als menjars
  • Evitar aliments molt processats
  • Observar el menú escolar per complementar amb el sopar

Des de fa uns mesos hem incorporat al Menú que enviem cada mes el suggeriment per sopar.

Idees per a l’esmorzar

A les diapositives 16, 17, 18 i 19 hi ha exemples de com preparar un esmorzar sa i variat.

Com aconseguir menjar tots el mateix?

El Cristian ha destacat la importància d’integrar l’infant a l’hàbit de la compra i, quan sigui possible, també en la preparació del menjar. I com a mares i pares, hem de prestar atenció al llenguatge que fem servir per referir-nos als aliments, sobretot aliments nous o que els infants solen rebutjar.

“Avui toca bròquil, i punt!”

El Cristian insisteix en l’adopció de l’alimentació conscient, que l’hora de dinar ha de ser l’hora de dinar (esmorzar, berenar o sopar) i que hauríem d’eliminar totes les distraccions que podem tenir sobre la taula: telèfons, tablets, joguines, televisió…. Si és possible, menjar sempre tota la família junta i el mateix menjar.


També ens ha recordat que les quantitats d’aliment que oferim als infants no ha de ser la mateixa que la dels adults i que, en darrer cas, sempre poden repetir.


Mai utilitzar el menjar com a premi, ni tampoc com un càstig. “Si et portes bé menjarem macarrons”. “Com no t’has menjat la verdura per dinar, te la posaré per sopar”


Les mares o pares que estiguin a dieta han de prestar atenció i evitar transmetre angoixes i/o preocupacions relacionades amb l’alimentació.


La xerrada ha estat molt interessant i entretinguda, i les famílies assistents han pogut solucionar alguns dubtes i aportar les seves experiències del dia a dia, amb el que ha estat molt enriquidora per al grup…


Si has participat de la xerrada i/o tens idees fantàstiques d’esmorzars i/o d’entrepans saludables, envia’ns les teves propostes comentant aquesta publicació o enviar un correu a serveis@ampajoanmirobcn.cat


Properament prepararem una publicació amb algunes receptes sanes i pràctiques per a tothom.